Σοφοί άνθρωποι!

Τρούφα και αγριοαγκινάρα κατά της ανεργίας

Φωτεινή Στεφανοπούλου, εφ. Τα Νέα, 4/5/2006

Παράδοση στις πρωτότυπες καλλιέργειες δημιουργεί η Κοζάνη, αφού μετά το σήμα κατατεθέν της, τον κρόκο, φιλοδοξεί να έχει την αποκλειστικότητα στην παραγωγή της τρούφας, ένα από τα πιο σπάνια, νόστιμα και ακριβά είδη μανιταριών. Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προωθεί πιλοτικά την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, τη δημιουργία θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση κ.ά. Σύμφωνα με τον νομάρχη Ιορδάνη Ανδρεάδη, αυτά αποτελούν αναγκαίες επιλογές για την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού χώρου, την ανάπτυξη του νομού, ο οποίος στηριζόταν σε μεγάλο βαθμό στη ΔΕΗ, αλλά και τη συγκράτηση των νέων ανθρώπων στην περιοχή.

H τρούφα σύμμαχος στην καταπολέμηση της ανεργίας;

Το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ σύνθετο. H καλλιέργεια της τρούφας είναι μία έξυπνη και προσοδοφόρα λύση, που ανοίγει νέες προοπτικές στους αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα να καλλιεργηθεί το συγκεκριμένο είδος μανιταριού;

Στην αγωνία μας να δώσουμε απαντήσεις και να βρούμε λύσεις για την αγροτική ανάπτυξη, αναζητήσαμε τις δυνατότητες για εναλλακτικές καλλιέργειες με κριτήρια την πολυδραστηριότητα και την πολυλειτουργική γεωργία στον νομό μας.

Αποτελούν αναγκαιότητα ή πολυτέλεια οι εναλλακτικές παραγωγές;

Είναι αναγκαίες επιλογές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού μας χώρου με νέες καλλιέργειες, που δεν θα στηρίζονται στις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις.

Οι αγρότες είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές καλλιέργειες;

Ήδη ο αγροτικός μας κόσμος εκδηλώνει έντονο ενδιαφέρον για δυνατότητες βιώσιμων εναλλακτικών καλλιεργειών, που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα.

H παραγωγή του κρόκου πόσο βοήθησε στην ανάπτυξη της περιοχής;

Ο κλάδος απασχολεί περισσότερους από 1.600 παραγωγούς σε έκταση μεγαλύτερη από 10.000 στρέμματα και έχει ιδιαίτερη συναλλαγματοφόρο αξία για την περιοχή μας.

Επόμενος στόχος η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών;

Ήδη έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το ΚΑΠΕ και αρχίσαμε την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος καλλιέργειας ενεργειακών φυτών (ελαιοκράμβη, γλυκό και κυτταρινούχο σόργο, αγριοαγκινάρα κ.ά.).

H Κοζάνη δημιουργεί παράδοση στα πρωτότυπα προϊόντα;

Ο Νομός Κοζάνης ανέκαθεν διακρινόταν για τους ανήσυχους και προοδευτικούς ανθρώπους του. Επί 300 χρόνια πρωτοτυπεί με την καλλιέργεια του κρόκου, συνέχισε με την εκτροφή των γουνοφόρων ζώων και προχωράει με την καλλιέργεια τρούφας, ενεργειακών φυτών κ.ά.

Τελικά, η Νομαρχία υποκαθιστά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης;

Αρμοδιότητα και καθήκον της Νομαρχίας είναι να προωθεί την τοπική ανάπτυξη σε συνεργασία με τη στήριξη των αρμόδιων υπουργείων.

Πώς κρίνετε την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης;

Ορισμένες πολιτικές δίνουν προοπτικές στον πρωτογενή τομέα. Απαιτούνται όμως ρηξικέλευθες πολιτικές.

Τι χρειάζεται ακόμα για την ενίσχυση των αγροτών;

Συνεχείς προσπάθειες για την αλλαγή της νοοτροπίας, την απλοποίηση διαδικασιών, την άρση των αντικινήτρων, την κατάρτιση, την πληροφόρηση, την επιστημονική στήριξη και τη στήριξη των υποδομών ανάπτυξης του αγροτικού χώρου.

Τα θερμοκήπια με τηλεθέρμανση θα προχωρήσουν;

Βρισκόμαστε στη φάση κατασκευής του πρώτου πιλοτικού εκπαιδευτικού θερμοκηπίου με τηλεθέρμανση, που ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

H ΔΕΗ είναι ευχή ή κατάρα για τον νομό;

Αναμφισβήτητα η ΔΕΗ με το σύνολο των δραστηριοτήτων της αποτελεί τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της περιοχής μας, προσφέροντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την τοπική οικονομία.

H ρύπανση ισοσκελίζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας;

Τα θέματα της υγείας και της ποιότητας του περιβάλλοντος είναι αδιαπραγμάτευτα και δεν μπορούν να συμψηφιστούν στη λογική της αντιπαροχής.

Ο τουρισμός τι θέση έχει στην Κοζάνη;

H ανάπτυξη των τουριστικών δραστηριοτήτων εντάσσεται στις προτεραιότητές μας.

Πόσο εύκολο είναι να κρατήσετε τους νέους στην περιοχή;

H ανεργία και ιδιαίτερα των νέων αποτελεί εθνικό και ευρωπαϊκό πρόβλημα. Είναι σύνθετο και πολύπλοκο και για τη λύση του χρειάζεται συνεχής προσπάθεια.

Πρόσφατα, διαμαρτυρηθήκατε και για την «παράκαμψη» της Νομαρχίας στο θέμα της διάθεσης των αποβλήτων...

Ήταν αυτονόητη η αντίδρασή μας για την αφαίρεση μιας τόσο σημαντικής αρμοδιότητας, που έχει να κάνει με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, για τα οποία κάποιοι θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.

Πώς σκέπτεσθε να αντιδράσετε;

Σε συνεργασία με όλους τους φορείς του νομού να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για την ακύρωση στην πράξη της συγκεκριμένης απόφασης.

Πιστεύετε ότι ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αποδυναμώνεται;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων.

Το ότι προέρχεστε από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ σάς δημιουργεί προβλήματα με την κυβέρνηση;

Για την επίτευξη του κοινού στόχου, που είναι η ανάπτυξη του νομού, επιβάλλεται συνεργασία όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου.

Θα είστε και πάλι υποψήφιος νομάρχης;

Ναι.

Σχόλια