Γνωρίζουν μαθηματικά... από την κούνια!

Εφημερίδα Τα Νέα, 9/8/2006

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ηλικίας μόλις έξι μηνών να εντοπίσει ένα μαθηματικό λάθος; Ότι, για παράδειγμα, δύο μείον ένα ίσον ένα και όχι δύο; Όχι λέτε; Και όμως, μπορεί! Το απέδειξε μία έρευνα Ισραηλινών και Αμερικανών επιστημόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

H ομάδα των επιστημόνων, με επικεφαλής την δρα Αντρέα Μπέργκερ από το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν στο Νεγκέβ, στήριξε την έρευνά της σε 24 μωρά ηλικίας από έξι έως και εννέα μηνών. Πρώτα τους έδειξε δύο μαριονέτες, τις οποίες κατόπιν έκρυψε πίσω από ένα παραβάν. Τα μωρά παρακολούθησαν στη συνέχεια ένα χέρι να απομακρύνει τη μία μαριονέτα. Το παραβάν μετακινήθηκε αποκαλύπτοντας είτε μία μαριονέτα, όπως θα έπρεπε, είτε δύο, όπως δεν θα έπρεπε. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα προκειμένου να καταγράψουν τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού δυναμικού του εγκεφάλου των μωρών. Διαπίστωσαν λοιπόν πως τα μωρά κοιτούσαν για περισσότερο από ένα δευτερόλεπτο όταν αποκαλυπτόταν μπροστά τους ο «λάθος» αριθμός. Την ίδια εγκεφαλική αντίδραση έχουν μπροστά σε ένα μαθηματικό λάθος και οι ενήλικοι - απλώς η αντίδραση αυτή είναι λίγο πιο γρήγορη.

«H συγκεκριμένη έρευνα», ανέφερε η δρ Μπέργκερ, «δείχνει πως αυτό το σύστημα εντοπισμού λαθών ενδεχομένως υπάρχει στον εγκέφαλο του βρέφους και ενεργοποιείται όταν αιφνιδιάζεται από μία λανθασμένη αριθμητική λύση». Έρευνες που έδειχναν ότι τα μωρά κοιτάζουν για περισσότερη ώρα όταν κάτι συμβαίνει απροσδόκητα είχαν γίνει και παλαιότερα. Οι επιστήμονες όμως δεν ήταν βέβαιοι ότι αυτό σήμαινε πως πράγματι ένιωθαν έκπληξη με αυτό που έβλεπαν. H τελευταία έρευνα αποδεικνύει ότι τα μωρά είναι σε θέση να εντοπίζουν τα λάθη πριν ακόμα κλείσουν ένα έτος ζωής - δυνατότητα που συνδέεται με την ικανότητα να ελέγχουν, αργότερα, τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους.

Θανασάκη, ακούς!

Σχόλια