Πνιγηρά φαινόμενα

Τελικά είναι ζήτημα πολιτισμού. Μιλώ για τη σωστή και συνετή διαχείριση των ομβρίων ή άλλων υδάτων και των λυμάτων, τόσο των οικιακών όσο και των αστικών. Ο πολιτισμός δεν έχει να κάνει μόνο με "ανώτερα" πνευματικά πράγματα αλλά με κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας. (Δες περισσότερα στο Σπυρίδων Βλιώρας, Περί Πολιτισμού, εφ. Τα Μετέωρα, 25 Αυγούστου 2000)

Και για να έρθω (από τις πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη και το Βόλο) και στην Καλαμπάκα, είναι σίγουρο πως στην πρώτη δυνατή και παρατεταμένη βροχόπτωση ο Πηνειός θα σπάσει τα αναχώματα στο σημείο του βιολογικού σταθμού και ο θεσσαλικός κάμπος (και τα χωριά σ' αυτόν) θα πλημμυρίσουν με ...σκατά! Κάτι που θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες (!), όπως μου επεσήμανε ο φίλος Βασίλης. Θα λειτουργήσουν ως θαυμάσιο λίπασμα!

Πέρα από την πλάκα, η κατάσταση είναι σοβαρή. Πέρυσι ο Πηνειός παρέσυρε ένα τμήμα από τον αγωγό ομβρίων υδάτων του δήμου, που βρισκόταν εκεί, και λίγο έλειψε να σπάσουν τα αναχώματα που προστατεύουν τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Και τι έγινε στο μεσοδιάστημα; Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των αρμοδίων· και έργο μηδέν.

Ας περιμένουμε την εξέλιξη...

(Μ' αρέσει που σχολιάζω την γενικότερη κατάσταση στην πόλη, ενώ για ανάλογη κατάσταση στο σπίτι μου κάνω την πάπια! Έχω όμως ένα ελαφρυντικό...)

Σχόλια