Ελλάδα, έχεις ταλέντο

Κινήσαμε, που λέτε, να πάμε σήμερα το βράδυ στο δημοτικό στάδιο Καλαμπάκας, για να παρακολουθήσουμε τη μεγαλειώδη εκδήλωση του συλλόγου παραδοσιακής μουσικής και ψαλτικής τέχνης "ο άγιος Βησσαρίων" (όνομα που το 'χουν!) με τίτλο: "Ελλάδα, έχεις ταλέντο" (συγνώμη: "Ελλάδα είναι..."). "Πρόκειται για ένα μουσικό, χορευτικό και μάλλον και οπτικό οδοιπορικό από τη μια άκρη της πατρίδας μας μέχρι και την άλλη", διαβάζουμε στον τοπικό τύπο.

Το αποτέλεσμα; Ανούσιο, άγγιζε τα όρια του κιτς. Μια κακοφτιαγμένη διαφήμιση του ΕΟΤ προ εικοσαετίας! Θύμιζε -ως ένα βαθμό- τις γιορτές πολεμικής αρετής των συνταγματαρχών της επταετίας,

ενώ τα ενδιάμεσα βιντεάκια που παρουσίαζαν τα διαμερίσματα της Ελλάδας (Θράκη, Μακεδονία...) ήταν της ιδίας αισθητικής με τα ανάλογα εισαγωγικά βίντεο των κρατών στη Eurovision.

Οφείλουμε βέβαια να παραδεχτούμε πως η προσπάθεια του χορευτικού ήταν αξιέπαινη και η ορχήστρα απέδιδε (με φρικτή εξαίρεση στα κρητικά τραγούδια) πολύ καλά. Η χορωδία όμως -ιδίως στο θέμα του συγχρονισμού με τους μουσικούς- αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Παραθέτουμε ένα ενδιαφέρον δείγμα (ή μάλλον δήγμα):

Υ.Γ.Είναι ιεροσυλία να αναφέρονται και να συγκρίνονται από τους σημερινούς συντελεστές εκδηλώσεις όπως "Η Πόλις εάλω" (που ακόμα ο κόσμος στην Καλαμπάκα -κι όχι μόνο- θυμάται με συγκίνηση και νοσταλγία) με τις εκδηλώσεις-εκτρώματα του συλλόγου που ακολούθησαν· η μία χειρότερη από την άλλη...

Και εις κατώτερα...

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
όντωσ ήταν Χ-Α-Λ-Ι-Α