Γενική απεργία

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΝΕΤΑΙ άλλη µια γενική απεργία για το Ασφαλιστικό. Υποθέτω ότι στην πρώτη γραµµή των απεργών θα είναι οι συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που το 2001 παρεµπόδισαν τη µεταρρύθµιση του Ασφαλιστικού επί Σηµίτη και Γιαννίτση.

Οι ίδιοι, δηλαδή, που ευθύνονται για την επιδείνωση του προβλήµατος σε τέτοιο βαθµό ώστε σήµερα να καθίσταται σχεδόν επιβεβληµένη η ριζική και επώδυνη αντιµετώπισή του.

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, σήµερα στον ρόλο των θυµάτων θα διαδηλώσουν οι θύτες. Και όχι µόνοι τους... Από κοντά θα παρελάσουν και όλοι οι συνένοχοί τους.

Η Δεξιά που κυβέρνησε επί πεντέµισι χρόνια χωρίς να αλλάξει τίποτα στο Ασφαλιστικό µε τη δικαιολογία του «πολιτικού κόστους» και η οποία το επιδείνωσε ακόµη περισσότερο µε την κακοδιαχείριση των Ταµείων.

ΤΟ «βαθύ ΠΑΣΟΚ» που σιγοντάρισε τόσα χρόνια την αφασία διότι και γι’ αυτούς υπάρχει «πολιτικό κόστος» – άλλωστε οι συγκεκριµένοι εκτός από πολιτικό κόστος διεκήρυτταν ότι «υπάρχουν και λεφτά»...

ΟΙ πολιτικές ηγεσίες της Αριστεράς που αντιτίθενται εξ ορισµού και εκ προοιµίου σε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισµού, µεταρρύθµισης και νοικοκυρέµατος του τόπου. Στο µπερδεµένο τους µυαλό όλα αρχίζουν µε ένα «ξεπούληµα» και τελειώνουν σε µια «κατεδάφιση».

ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, για το Ασφαλιστικό απεργούν και αντιδρούν πρωτίστως εκείνοι που το δηµιούργησαν, το ανέχτηκαν και παρεµπόδισαν κάθε προσπάθεια αντιµετώπισής του. Ωραίοι τύποι! ΑΛΛΑ ΔΕΝ είναι οι µόνοι που απεργούν. Διότι αν κατάλαβα καλά, µαζί τους απεργεί και το ΠΑΣΟΚ! Το οποίο για άλλη µια φορά αντί να υπερασπιστεί την πολιτική του, κρύβεται πίσω από το Μνηµόνιο. «Τα µέτρα είναι υποχρεωτικά», λέει και ξαναλέει ο Πρωθυπουργός. «Είναι αναγκαία» (µε την έννοια του αναγκαστικού...) σιγοντάρουν τα ελάχιστα στελέχη ή υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που σκάνε µύτη στις τηλεοράσεις.

ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΝ; Διότι ο απλός πολίτης, αυτός που πληρώνει το τεράστιο κοινωνικό κόστος αυτής της βίαιης προσαρµογής, δικαιούται να αναρωτιέται:

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΕΙΝΑΙ υποχρεωτικά. Εντάξει, είναι αναγκαία. Αλλά είναι σωστά; Διότι γιατί να πληρώνω εγώ το κόστος µιας πολιτικής που δεν είναι σωστή; Και γιατί να κάνω σήµερα θυσίες, αν η χώρα δεν βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση;».

ΑΛΛΑ ΣΕ αυτό δεν απαντάει κανείς. Το ΠΑΣΟΚ απεργεί. Ή ντρέπεται. Ή κρύβεται. Ή απολογείται. Μας λέει πως η πολιτική του είναι εκτός της φυσιογνωµίας του (!) και πως η διακυβέρνηση είναι εκτός της ιδεολογίας του (!). Πως κυβερνάει περίπου κατ’ ανάγκη και µε το περίστροφο στον κρόταφο. Πως µας την έπεσαν οι ξένοι. Πως αυτοί για άλλα ετοιµάζονταν αλλά ας όψεται η ανάγκη.

ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ περιµένουν µήπως περάσει η µπόρα... Έτσι; Δύσκολο!

Ι. Κ. Πρετεντέρης, εφ. Τα Νέα, 8/7/2010

  • Πόσο δίκαιο έχει!

Σχόλια