Να ωχριά και ο Μαυρογιαλούρος

Καµία ευφάνταστη σάτιρα δεν µπορεί να πετύχει ρόλο πολιτικού εναφασία σαν αυτόν που απόλαυσε το φιλοθέαµον στην «Κοινωνία ώρα Μega» µε τον πρώην υπουργό κ. Χατζηγάκη. Το σόου Χατζηγάκη αποτύπωνε τον απόλυτο εθνικό τραγέλαφο. Η διάθεση για τρελό γέλιο εναλλασσόταν µε εκείνη για πικρό δάκρυ για την κατάντια µιας πολιτικής τόσο διαβρωµένης από τη ρουσφετολογική νοοτροπία, τόσο ταυτισµένης µε την πελατειακή νοοτροπία, ώστε να χρησιµοποιεί τις στρεβλώσεις του πολιτικού ήθους σαν ηθικά επιχειρήµατα.

Οι σπαρταριστοί διάλογοι που απόλαυσε το φιλοθέαµον ήταν εξ αφορµής στοιχείων που έδωσε στη δηµοσιότητα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Πάγκαλος σχετικά µε τις προσλήψεις στην περιβόητη ΑΓΡΟΓΗ επί υπουργίας Χατζηγάκη και ουκ ολίγες εξ αυτών αφορούσαν συγγενείς, συνεργάτες και ψηφοφόρους του τότε κυβερνώντος κόµµατος. Στον κατάλογο µάλιστα των προσληφθέντων για αγροτικό έργο εµφανίζονται από γυµναστές µέχρι µακιγιέρ. Παράλογο; Όχι για την ελληνική πραγµατικότητα, ως φαίνεται.

Αλλά την πραγµατική εικόνα του παραλογισµού την έδωσε στην πρώτη του εµφάνιση για το θέµα στο δελτίο του Μega ο κ. Χατζηγάκης, που µόνο µε νούµερο επιθεώρησης θα µπορούσε να συγκριθεί καθώς, ενώ του ζητούσε συγκεκριµένες απαντήσεις η Ολγα Τρέµη σε συγκεκριµένα ερωτήµατα, εκείνος άρχισε να λέει ότι προτίθεται να εξηγήσει, να απαντάει ότι πρέπει πρώτα να απαντήσει σε κάτι άλλο από αυτό που τον ρωτούν και όταν τον πίεσαν να δώσει µια σαφή απάντηση να λέει ότι δεν τον αφήνουν να απαντήσει, αλλά αυτός θέλει να απαντήσει.

Η πιο σπαρταριστή στιγµή πάντως αυτού του θεάτρου του παραλόγου ήταν όταν ο ο κ. Χατζηγάκης αποπειράθηκε να πει ότι πίσω από τις καταγγελίες του κ. Πάγκαλου κρύβεται σκοτεινό σχέδιο. «Να δούµε τι κρύβεται από πίσω» λέει στον Γιάννη Πρετεντέρη, λες και τα ρουσφέτια ήταν άνευ σηµασίας. «Οχι να δούµε πρώτα το µπρος» του απαντάει ατακαριστά εκείνος, υπογραµµίζοντας την επιθεωρησιακή διάσταση µιας συζήτησης που επιβεβαίωνε ότι η ζωή του τόπου δεν έχει µετακινηθεί ρούπι από την εποχή του κινηµατογραφικού Μαυρογιαλούρου.

Η συνέχεια του θεάµατος την εποµένη στους Καµπουράκη - Οικονοµέα απογείωσε την «επιθεώρηση ΑΓΡΟΓΗ», προσθέτοντας µοναδικές στιγµές πολιτικάντικης αφασίας, µε τον κ. Χατζηγάκη να επιµένει σε επιχειρήµατα πέραν της λογικής, όπως ότι ιδιοκτήτης µπαρ στα Τρίκαλα είχε τα προσόντα να προσληφθεί στην ΑΓΡΟΓΗαλλά παραιτήθηκε γιατί τον έστειλαν στην Κρήτη και αυτό ήταν «πράξη για να τον εξοντώσουν» – δηλαδή, έπρεπε να τον αφήσουν στα Τρίκαλα για να φροντίζει την επιχείρησή του.Γελάει κανείς για να µην κλάψει. Οπως και όταν τηλεφωνεί στην εκποµπή ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κωνσταντόπουλος για να πει ότι δεν έχει συγγενική ή άλλη σχέση µε κυρία που προσελήφη στην ΑΓΡΟΓΗ, απλώς της είχε δώσει συστατική επιστολή για να την προσλάβουν «γιατί αυτός είναι ο ρόλος των πολιτικών γραφείων».

Η νοοτροπία που οδήγησε τον τόπο στην καταστροφή, τους πολίτες στα πρόθυρα της τρέλας, η νοοτροπία που θέλει στη θέση των θεσµών και της αξιοκρατίας ψηφοθηρικά ρουσφέτια ξεδιπλωνόταν µε τέτοιο κωµικό θράσος που ακόµη και για τις ελληνικές ιδιαιτερότητες έµοιαζε πέραν κάθε λογικής. Τι απαντούσε ο κ. Χατζηγάκης για συνεργάτες του που βρέθηκαν να έχουν προσληφθεί; Μα, είχαν τα προσόντα. Αλλος γυµναστής, άλλος µπάρµαν, ε, δεν πειράζει, όλοι σε αυτό τον τόπο άλλα σπουδάζουν και άλλες δουλειές κάνουν.

Είχαν µπάρµπα στην Κορώνη...

Όλο µαζί ένα σόου της φρίκης, όχι γιατί πρώτη φορά τα ακούγαµε, αντιθέτως, γιατί τα ξέρουµε και αυτή τη γνώση είναι που πληρώνουµε πολύ ακριβά, για να υπάρχουν ακόµη πολιτικοί, οι οποίοι νοµίζουν ότι απευθύνονται σε αφελείς. «Να τον χαίρεται ο κ. Παπανδρέου τον κ. Πάγκαλο που διόρισε την κόρη του» κάνει την αντεπίθεσή του ο Χατζηγάκης. Παρεµβαίνει ο Πάγκαλος. Εξηγεί ότι η κόρη του ήταν µετακλητή υπάλληλος στο βουλευτικό του γραφείο, αξιοποίησε τον νόµο και προσελήφθη στο Δηµόσιο, αλλά όταν πήρε το πτυχίο της στη Μουσική αποχώρησε από το Δηµόσιο και εργάζεται ως λυρική τραγουδίστρια στη χορωδία του Δήµου. Αντεπιτίθεται ο Καρχιµάκης του ΠΑΣΟΚ στον Χατζηγάκη και θυµίζει ότι αν και ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, όταν αποκαλύφθηκε εµπλοκή του γιου του σε σκάνδαλο µε ορυκτέλαια δεν τον παρέπεµψε. Κατόπιν προσθέτει: «Μπέζας και Νικολόπουλος βόλεψαν τις γυναίκες τους». Πάνω που ο τηλεθεατής αισθανόταν την ανάγκη να εκτονωθεί κανιβαλίζοντας µε κραυγές «κι άλλοοοο! κι άλλοοοο!», τηλεφωνεί στην εκποµπή και ο πρώην σύµβουλος ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε. Χανιωτάκης, ο οποίος παραδέχεται ότι διόρισε τον γιο του αδελφού του, αλλά «υπήρχε λόγος σοβαρός». Δώσε κι εµένα, θείο... Μόνο που, όποιος δεν είχε µπάρµπα στην Κορώνη, δεν πήρε.

Πόπη Διαµαντάκου, εφ. Τα Νέα, 7/7/2010

Σχόλια