4,5 δις όφελος από την πάταξη της διαφθοράς

Κουτρουμάνης: 4,5 δις όφελος από την πάταξη της διαφθοράς
Στο τέλος του 2012 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει οικονομικό όφελος 4,5 δισ. ευρώ από την περιστολή της σπατάλης και της διαφθοράς, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης. Τα ταμεία θα διεκδικήσουν αναδρομικά ποσό που υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ από τα παράνομα επιδόματα, είπε.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή η οποία ζήτησε να τιμωρηθούν όλοι όσοι άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται στις υποθέσεις παράνομων παροχών προνοιακών επιδομάτων ή συντάξεων, ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή του συνόλου των μέτρων για την πάταξη των φαινομένων διαφθοράς σε δύο - τρεις μήνες, τότε το ασφαλιστικό θα έχει εξοικονομήσει το τεράστιο αυτό ποσό.
Η ερωτώσα βουλευτής απαίτησε επίσης να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα των «μεσολαβητών» σε αυτό το σύστημα της διαπλοκής όποιοι κι αν είναι αυτοί «βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, διοικητές, πολιτευτές κ.α. και να επιστραφούν στο Δημόσιο τα ποσά που αποδόθηκαν καταχρηστικώς σε μη δικαιούχους».
«Τα Ταμεία θα διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά αναδρομικά. Υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 2,5 δισ.» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι που εξελίσσονται σε γρήγορους ρυθμούς.
Ακόμη δήλωσε ότι ήδη διακόπηκαν παράνομες παροχές σε ποσοστό 80% και θα αναζητηθούν σε όλες τις περιπτώσεις ποινικές και αστικές ευθύνες εκείνων που μεσολάβησαν «γιατί είχαν πολιτικά οφέλη ή οικονομικά».
«Πρέπει να μάθουν οι τοπικές κοινωνίες και γενικότερα ο ελληνικός λαός ποιοι ήταν εκείνοι που μεσολαβούσαν προκειμένου κάποιοι να έχουν παροχές που δεν δικαιούνται. Αλλά ας κρατήσουμε κάτι θετικό, ότι καταφέραμε να έχουμε μείωση στις δαπάνες 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τις δαπάνες του 2009», κατέληξε ο κ. Κουτρουμάνης προς την κα Πιπιλή.

Σχόλια