Αυτό είναι το «πιο άσχημο ζώο του κόσμου»

Σε ένα απειλούμενο με εξαφάνιση ψάρι του Ειρηνικού, το πρόσωπο του οποίου θυμίζει παραμορφωμένο γέρο, απονεμήθηκε ο τίτλος του «ασχημότερου ζώου στον κόσμο», όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι οργανωτές ενός ασυνήθιστου διαγωνισμού, υπό την αιγίδα της Βρετανικής Ενωσης Επιστημών. Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

Ο διαγωνισμός έγινε μεταξύ έξι ζώων, τα οποία παρουσίαζε ένας κωμικός σε πρωτότυπα βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube.

O νικητής, το ψάρι που φέρει το επιστημονικό όνομα Psychrolutes marcidus και ανήκει στην οικογένεια των ψυχρολουτήδων, ζει σε βάθος 600-1.200 μέτρων στα ανοιχτά των αυστραλιανών ακτών και κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της εντατικής αλιείας στην περιοχή.

Το παρουσιαστικό του αυστραλιανού ψυχρολούτη θυμίζει παραφουσκωμένη πεσκαντρίτσα με χοντρή, μαλακή μύτη, κέρδισε τη συμπάθεια όσων συμμετείχαν στον διαδικτυακό διαγωνισμό που συμφώνησαν ότι του αξίζει δικαιωματικά ο «τίτλος»: Από τους περίπου 3.000 χρήστες που ψήφισαν, οι 795 έδωσαν... ασυζητητί την ψήφο τους στον ψυχρολούτη.

Ο στρίγκωψ ο αβρόπτιλος ή κακάπο, ένας νυκτόβιος παπαγάλος από τη Νέα Ζηλανδία, που αποκαλείται και «παπαγάλος-κουκουβάγια», αλλά δεν πετά κατέλαβε την δεύτερη θέση ενώ στην τρίτη κατετάγη η μεξικανική σαλαμάνδρα ή αξολότλ, ένα αμφίβιο ικανό να περάσει όλη του τη ζωή ως προνύμφη, χωρίς να μεταμορφωθεί ποτέ σε ενήλικο ζώο.

Η ιστοσελίδα που διοργάνωσε τον διαγωνισμό δέχτηκε 88.000 επισκέπτες, ένδειξη ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα απειλούμενα ζώα. «Είναι ένας ανάλαφρος τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για την προστασία της φύσης», εξήγησε η Κοραλί Γιανγκ της Βρετανικής Εταιρείας Επιστημών.

Εκτός από τον τίτλο που κατέκτησε, ο αυστραλιανός ψυχρολούτης ανακηρύχθηκε και επίσημη μασκότ της Εταιρείας Προστασίας των Άσχημων Ζώων η οποία προασπίζεται, με χιουμοριστικό τρόπο, τα δικαιώματα των ζώων εκείνων που απειλούνται με εξαφάνιση αλλά κανείς δεν τους δίνει σημασία λόγω του παρουσιαστικού τους.

Εφημερίδα Τα Νέα, 12/9/013

 

Σχόλια