Από το Αγρίνιο στο Έκκεντρο!



Σήμερα γράψαμε ένα τεστάκι στο μάθημα της Τοπικής Ιστορίας σε κάποιο τμήμα της γ' γυμνασίου. Το τι είδαν τα αφτάκια μου και άκουσαν τα ματάκια μου, δεν περιγράφεται! Και μιλάμε για πράγματα που τα έχουμε πει πρόσφατα, το τελευταίο δεκαήμερο, πολλές φορές, τα προσεγγίσαμε βιωματικά, με επισκέψεις στα διάφορα μνημεία, τα δουλέψαμε ομαδοσυνεργατικά, τα παρουσίασαν ανά ομάδες οι ίδιοι οι μαθητές στους συμμαθητές τους... Εις μάτην όλα (για μια μερίδα μαθητών, που επιμένει να σε κρατά απογοητευμένο)!
  • Ποια ήταν τα παλαιότερα ονόματα της Καλαμπάκας, σε ποια εποχή χρησιμοποιήθηκαν και πώς προέκυψαν;
    • Απαντήσεις: 
      • Έκκεντρο! Παγώνεις καταρχάς. Ποτέ δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο! Και μετά συλλαμβάνεις τη μαθητική μεγαλοφυΐα. Ιθώμη είχαμε πει, και η Ιθώμη είναι μια καφετέρια. Δίπλα της δεν είναι η καφετέρια Έκκεντρο; Τόσο απλά! «Πάλι καλά που παλιά η Καλαμπάκα δεν λεγόταν Μέλυδρο», σχολίασε ένας μαθητής... (Να θυμίσω εδώ πως ο Θεόδωρος Νημάς στο Α’ Ιστορικό Συνέδριο για την Καλαμπάκα είχε αποδείξει πως δεν είναι η Καλαμπάκα η Ιθώμη αλλά την είχε τοποθετήσει στη θέση Αλώνια στο ύψωμα Κάστρο του χωριού Πύργος Καρδίτσας. Πέρυσι ο καθηγητής Γιάννης Πίκουλας με ανακοίνωσή του στο 10 Συμπόσιο Τρικαλινών Σπουδών τοποθέτησε την Ιθώμη στις πόλεις που δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκονται, άρα θα μπορούσε να είναι και στην Καλαμπάκα)
      • Αγρίνιο! Από το Αιγίνιο στο Αγρίνιο, μικρός ο δρόμος...
  • Ο πιο ενδιαφέρων ναός που επισκεφτήκαμε τώρα τελευταία ήταν ο ναός Κινήσεως της Θεοτόκου
  • Το Αιγίνιο είχε 2 γιους
Πολύ ωραία!...
Βέβαια η καλύτερη ατάκα είχε ειπωθεί πρόπερσι από μια μαθήτρια (καλή της ώρα): «Η Καλαμπάκα ονομάστηκε παλιά Ιθώμη εξαιτίας της καφετέριας»! (Δεν έδωσε η -υποτιθέμενη-παλιά  ονομασία της πόλης το όνομα στην καφετέρια, αλλά το αντίθετο. Η ονομασία της καφετέριας δόθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. ως όνομα της πόλης! Βοήθειά μας...)

Σχόλια