«Φακελώνουν» τα ιδιαίτερα

Νίκος Μάστορας, εφ. Τα Νέα, 1/11/2005
«Mαύρη βίβλο» με καταγγελίες κατά καθηγητών ετοιμάζουν οι φροντιστές
«Μαύρη βίβλο» με καταγγελίες από όλη τη χώρα για τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα που παραδίδονται από καθηγητές ενός σχολείου προς τους μαθητές τους ετοιμάζουν οι φροντιστές. Ο φάκελος που σχηματίζεται από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών - Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) θα παραδοθεί στο υπουργείο Παιδείας.
Κάθε χρόνο οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 405 εκατ. ευρώ για ιδιαίτερα και 162 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια -δηλαδή ποσοστό πάνω από το 70% των συνολικών δαπανών για φροντιστηριακή εκπαίδευση πηγαίνει στα ιδιαίτερα!
Μια από τις καταγγελίες προέρχεται από 3 αδιόριστους καθηγητές από τη Φλώρινα με παραλήπτες το ΣΔΟΕ Δυτικής Μακεδονίας, τον Εισαγγελέα Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών. Οι αδιόριστοι καταγγέλλουν 8 συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας: «Έχει γίνει ιδιαίτερα φέτος απαράδεκτη η κατάσταση στην πόλη μας με τα ιδιαίτερα που αρχίζουν να κάνουν διορισμένοι καθηγητές σε μαθητές τους.
Εμείς ούτε ως ωρομίσθιοι μπορούμε να δουλέψουμε. Τουλάχιστον να κόβουν αποδείξεις και να φορολογούνται. Προκαλούν με τον τρόπο διαβίωσης -δεύτερο αυτοκίνητο, τζιπ, βίλες, πισίνες -οι γνωστοί στη μικρή κοινωνία λειτουργοί».
Σημειώνεται ότι είχαν ξαναγίνει περίπου 500 ανάλογες καταγγελίες το 2000, αλλά ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις καθηγητών που τιμωρήθηκαν, και αυτές με συμβολικές ποινές: Τον περασμένο Ιούνιο το Τριμελές Εφετείο Λάρισας επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 μηνών, με τριετή αναστολή, σε καθηγητή από τον Βόλο που συνελήφθη να κάνει ιδιαίτερα σε μαθήτρια, στο σπίτι του, αν και διορισμένος σε Λύκειο της Μαγνησίας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν αμειβόταν για το μάθημα, αλλά εξυπηρετούσε παιδί φίλου του. H διοικητική ποινή ήταν στέρηση αποδοχών 3 μηνών.
Οι πιο κραυγαλέες καταγγελίες
* Φιλόλογος στη Λακωνία ζήτησε απόσπαση από Εσπερινό Λύκειο σε πιο... μακρινό από τον τόπο διαμονής του Γυμνάσιο, για να εξυπηρετεί τους 30 μαθητές του!
* Στη Μυτιλήνη, μητέρα μαθητή της B' Λυκείου, όταν απευθύνθηκε σε καθηγητή του σχολείου για να του ζητήσει να παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα στο παιδί της, έλαβε την ακόλουθη απάντηση: «Λυπάμαι αλλά αργήσατε. Ήδη έχω κλείσει γι' αυτή τη χρονιά, με 30 ώρες την εβδομάδα. Αν σας ενδιαφέρει, μπορούμε να κουβεντιάσουμε για την επόμενη χρονιά»!
* Στο Ηράκλειο, τρία συνεργεία του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν έρευνες παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια καθηγητών, όπου βρήκαν δωμάτια διαμορφωμένα με θρανία και πίνακες, έτοιμα να δεχθούν ολόκληρες τάξεις μαθητών.
* Στην Κέρκυρα, προσερχόμενοι στα ιδιαίτερα μαθήματα οι μαθητές υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους και... μουσικά όργανα, ώστε όταν εισβάλλουν οι άντρες του ΣΔΟΕ να δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε πολιτιστική εκδήλωση!
30 - 40 ευρώ την ώρα ανά μαθητή
TA ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ μαθήματα στη χώρα μας έχουν γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ εφέτος σύμφωνα με τους φροντιστές το φαινόμενο είναι ακόμα οξύτερο. Το κάθε μάθημα στοιχίζει από 30 έως 40 ευρώ την ώρα ανά μαθητή, ενώ σύμφωνα με φετινή έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κάθε χρόνο οι ελληνικές οικογένειες ξοδεύουν 405 εκατ. ευρώ για ιδιαίτερα και 162 εκατ. ευρώ για φροντιστήρια -δηλαδή ποσοστό πάνω από το 70% των συνολικών δαπανών για φροντιστηριακή εκπαίδευση, πηγαίνει στα ιδιαίτερα!
Σύμφωνα με έρευνα των φροντιστών, ένας στους τρεις μαθητές που προσφεύγουν σε εξωσχολική βοήθεια κάνει ιδιαίτερα μαθήματα, φαινόμενο εντονότερο στις μικρότερες πόλεις. Οι περισσότεροι από αυτούς κάνουν ιδιαίτερα με καθηγητές του ίδιου του σχολείου τους...

Σχόλια