Louisiana Red - Blues Wire

Καλαμπάκα, 20 Μαρτίου 2007 (Αέρινο)

Ο Louisiana Red έρχεται στην Ελλάδα κάθε χρόνο από το 1987 και αποτελεί χωρίς αμφιβολία μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μπλουζ. Περιοδεύει ασταμάτητα όλο το χρόνο από ήπειρο σε ήπειρο, τραγουδώντας τα δικά του βιώματα και παίζοντας με δεκάδες μπάντες και μουσικούς. Ήδη στη χώρα μας υπάρχει άλμπουμ του με τον Στέλιο Βαμβακάρη και ένα με τον Ζωρζ Πιλαλί.

Η μουσική του δραστηριότητα αρχίζει στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του '40, όταν πιτσιρικάς παίζει φυσαρμόνικα και κιθάρα στους δρόμους για πενταροδεκάρες. Το 1948 γνωρίζει τον Muddy Waters(*, *) ο οποίος γοητεύεται από τον πεισματάρη δωδεκάχρονο ορφανό και του μαθαίνει όλα όσα ξέρει, περιθάλποντάς τον σαν το πνευματικό του παιδί. Σήμερα, ο Louisiana Red είναι ο μοναδικός μουσικός στα δεδομένα του μπλουζ, που παίζει σλάιντ κιθάρα, όπως ακριβώς και ο Muddy.

Καταλυτικές υπήρξαν επίσης και οι συνεργασίες του με τον John Lee Hooker και τον Jimmy Red. Στη δεκαετία του '50 αρχίζει να ηχογραφεί με το ψευδώνυμο Crying Red ή Playboy Fyller. Στη συνέχεια υιοθετεί το Louisiana Red, είτε λόγω της Ινδιάνικης καταγωγής του, είτε εξαιτίας της σοσιαλιστικής του ιδεολογίας και δράσης στο κίνημα των Black Muslims και του REX. Ike, στις αρχές της δεκαετίας του '60. Φεστιβάλ και περιοδείες με τους Albert King, Johnny Winter, Rory Gallagher, Eric Burdon, με τον οποίο και συμπρωταγωγιστεί στην ταινία «Comeback» και η τελική δικαίωση με το βραβείο W.C.Handy σαν ο καλύτερος παραδοσιακός καλλιτέχνης του μπλουζ.

Οι Blues Wire επανέρχονται με ανανεωμένο σχήμα και ήχο. Πάνω από 20 χρόνια πριν ξεκινούσε η ιστορία του συγκροτήματος που έμελλε να φέρει μοναδικά στοιχεία στην ελληνική μουσική σκηνή. Σήμερα, η ζωή με τα γυρίσματα και τους κύκλους της οδηγεί το γκρουπ σε καινούρια μονοπάτια έχοντας πλέον οδηγούς τους δυο ανθρώπους που ιδρύσαν τους BLUES WIRE δηλαδή τον Ηλία Ζάικο και τον Σωτήρη Ζήση πλαισιωμένους από τους Γιώργο Παπάζογλου στα τύμπανα (παλιό φίλο και συνεργάτη) και Όλεγκ Τσάλυ στα πλήκτρα.

Οπλισμένοι με διάθεση για νέες μουσικές περιπλανήσεις, καινούργιο υλικό -ήδη ετοιμάζουν νέο δίσκο που θα καταθέτουν την άποψή τους- οι BLUES WIRE δείχνουν πως η δύναμη που τους ώθησε να δημιουργήσουν το γκρουπ αλλά και να συνεχίζουν με συνέπεια και αφοσίωση την πορεία τους μέσα -και ανάμεσα- στα μπλουζ παραμένει αναλλοίωτη όσο ζώσα και δημιουργική οδηγώντας το σύνολο των μουσικών σε μια διαρκή αναζήτηση και προσδίδοντας στη δουλειά τους μια αίσθηση διαχρονικότητας αλλά και ουσιώδους προσφοράς.

Με μέσο όρο περίπου 200 εμφανίσεις το χρόνο μέσα όσο κι έξω από την Ελλάδα, οι Blues Wire έχουν αναπτύξει μια έντονη και πηγαία σκηνική παρουσία που σε συνδυασμό με το πλούσιο ρεπερτόριο και το δεμένο ήχο κάνει κάθε συναυλία τους μια ξεχωριστή εμπειρία που αποτελεί διασκέδαση πρώτης ποιότητας. Πέρα από την προσωπική τους πορεία οι Blues Wire έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σκηνής των Blues (Katie Webster, John Hammond, Larry Garner, Big Time Sarah, Carey Bell, Louisiana Red, Al Copley και πολλούς άλλους) γεγονός που φανερώνει την ποιότητα της δουλειάς και το κύρος της μπάντας. Ακόμα έχουν ανοίξει συναυλίες για ογκόλιθους του είδους όπως Buddy Guy, Albert King, Otis Rush, Fabulous Thunderbirds, John Mayall και άλλους.

Από τους καλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, έχουν εμφανιστεί σε φεστιβάλ και κλαμπ πολλών χωρών της Ευρώπης αποσπώντας την εκτίμηση και το θαυμασμό των ακροατών αλλά και τα κολακευτικά σχόλια των δημοσιογράφων του ξένου τύπου. Ξεκινώντας από το θρυλικό Παραρλάμα (το πρώτο αμιγώς Blues κλαμπ στην Ελλάδα) πάνω από δεκατέσσερα χρόνια πριν, οι Blues Wire υπήρξαν η αιχμή του δόρατος αλλά και φιλόξενοι οικοδεσπότες της ελληνικής Blues σκηνής, αποτελώντας παράλληλα πηγή έμπνευσης.

Σχόλια