Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Η Εταιρεία Συγγραφέων καθιέρωσε το 1998 την Ημέρα Ποίησης, επιλέγοντας για τον εορτασμό της την 21η Μαρτίου, ημέρα της Εαρινής Ισημερίας-αρχή της άνοιξης.

Αυτό, επειδή η Εαρινή Ισημερία είναι η στιγμή που ισορροπεί το φως με το σκοτάδι, ένα σημείο σταθερό στον κύκλο του χρόνου, υπόμνηση του αιώνιου μέσα στο εφήμερο, του παντοτινού μέσα στο μεταβαλλόμενο: όπως ακριβώς είναι και η Ποίηση. 3.500 χρόνια συλλογικής μνήμης της ελληνικής γης βρίσκονται εγγεγραμμένα στη γλώσσα της Ποίησης. H ελληνική γλώσσα –από τον Όμηρο, περνώντας στους βυζαντινούς υμνογράφους και στο δημοτικό τραγούδι, φτάνοντας έως τους σύγχρονους και τους επερχόμενους ποιητές– διαμορφώθηκε, διαμορφώνεται και, παραμένει συστατικό στοιχείο της εθνικής ταυτότητας, χάρη στη δύναμη της Ποίησης.

Το 2001, η UNESCO, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, πρέσβη Βασίλη Βασιλικού, υιοθέτησε την «Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης», αναθέτοντας μάλιστα στη χώρα μας να οργανώσει τον πρώτο διεθνή εορτασμό, την ίδια χρονιά. Την εκτέλεση της απόφασης υλοποίησε τότε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Γιορτάζοντας τη μέρα αυτή ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων διοργάνωσε εκδήλωση σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας στις 21 Μαρτίου 2010, ημέρα Κυριακή και ώρα 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμπάκας. Μέσα από μια αναδρομή από τις ομηρικές ποιητικές απαρχές ως τις μέρες μας διαβάστηκαν κορυφαία δείγματα ποιητικού λόγου, ακούστηκαν (από ηχητικά αποσπάσματα) οι ίδιοι οι ποιητές να μας διαβάζουν, τραγουδήσαμε μελοποιημένη ποίηση (κυρίως από το Μεγάλο Ερωτικό, την κορυφαία σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι), ακούσαμε και είδαμε (σε βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα) τους δημιουργούς να μας μιλούν για το έργο τους…

  • Φιλολογική επιμέλεια/παρουσίαση: Σπυρίδων Βλιώρας/Αθηνά Νικολογιάννη
  • Κιθάρα: Κώστας Δριτσέλης
  • Πιάνο: Σπυρίδων Βλιώρας
  • Τραγούδι: Ιφιγένεια Καραγκούνη, Φώτης Πάλλας, Αντώνης Λαγούδης
Διοργάνωση
Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Καλαμπάκας
Σύνδεσμος Φιλολόγων Νομού Τρικάλων

Το Σάββατο 27/3/2010 και ώρα 8:30 μ.μ. προβλήθηκε στο τοπικό κανάλι TV10 η εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και την Κυριακή 28/3/2010 και ώρα 6 μ.μ. η εκπομπή "Στα μονοπάτια της γνώσης", όπου καλεσμένοι ήταν ο Σπυρίδων Βλιώρας και η Αθηνά Νικολογιάννη σε συζήτηση για τη Λογοτεχνία, την Ποίηση και το βιβλίο γενικότερα...

Σχόλια