245.000 νέες πράσινες θέσεις εργασίας

WWF ΕΛΛΑΣ: 245.000 νέες θέσεις εργασίας
με πράσινα μέτρα

ΦΙΛΟΔΟΞΟ σχέδιο πράσινων αυτοχρηματοδοτούμενων μέτρων που θα δημιουργήσουν 245.000 νέες θέσεις εργασίας έως τα τέλη της δεκαετίας και θα αποφέρουν οικονομικά οφέλη παρουσίασε χθες το WWF Ελλάς, το οποίο εκπόνησε μελέτη σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως επισημαίνεται, με διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά 35% στην ηλεκτροπαραγωγή και επενδύσεις σχεδόν 10,5 δισ. ευρώ προκύπτει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται θα αποδίδει 2,4 ευρώ. Επιπλέον οικονομικά οφέλη της τάξεως των 2 δισ. ευρώ απορρέουν από τις επενδύσεις 15 δισ. ευρώ για εξοικονόμηση ενέργειας στον κτιριακό τομέα, τις οποίες μπορεί να κάνουν οι ιδιώτες για να αναβαθμίσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και να εξοικονομήσουν χρήματα καθώς θα σπαταλούν λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση, την ψύξη και τον φωτισμό.

Όσον αφορά τις μεταφορές, το WWF και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπολογίζουν ότι αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς κατά 10% θα αποφέρει «κέρδος» περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ άλλο 1 δισ. ευρώ προκύπτει από την κατάλληλη προώθηση της οικολογικής οδήγησης. «Περίπου 215.000 θέσεις εργασίας υπολογίζονται στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και άλλες 30.000 στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Βασική προϋπόθεση για την αύξηση της απασχόλησης στις ΑΠΕ είναι η δημιουργία εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής εξοπλισμού, όπως είναι οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά», είπε ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF. Ως πλέον αποδοτικά μέτρα και συμφέρουσες για τους ιδιώτες επενδύσεις στον οικιακό τομέα χαρακτηρίζονται η αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, η αντικατάσταση των παλαιών κεντρικών θερμάνσεων με νέες πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι ανεμιστήρες οροφής και οι θερμομονώσεις εξωτερικών τοίχων.

Λύση «win-win»

«Η παρούσα μελέτη αποδεικνύει πως η λήψη πράσινων μέτρων μπορεί να αποτελέσει μια λύση “win-win”. Υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, όμως, τα πράσινα μέτρα πρέπει να σχεδιαστούν με προσοχή και να υλοποιηθούν σε εύλογο βάθος χρόνου, δίνοντας έμφαση στην υλοποίηση πρώτα των μέτρων που θα αποσβεστούν γρήγορα και θα δημιουργήσουν πολλαπλές θέσεις απασχόλησης. Μόνο έτσι θα αγκαλιαστούν από την ελληνική κοινωνία που πλήττεται από την κρίση», είπε ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και βασικός συντάκτης της επιστημονικής έκθεσης.

  • Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε από τα τελείως άχρηστα (κατά κανόνα) ελληνικά κόμματα, ιδίως τα αριστερά: συγκεκριμένες προτάσεις εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης βάσει μελετών και στοιχείων κι όχι λόγια του αέρα και προσπάθεια κατεδάφισης των πάντων (πεδία όπου διαπρέπουν ιδίως το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με τις αποπροσανατολιστικές ανεδαφικές και ουτοπικές ρητορείες τους).

Σχόλια