Στην υγεία των κορόιδων!

ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ δεν έχω ακόµη καταλάβει τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση µε τη φοροδιαφυγή. Προσπαθεί ασφαλώς να την καταπολεµήσει και πολύ σωστά. Αλλά πώς; Αυτό είναι ένα ερώτηµα το οποίο έχει τεθεί σε πολλές κυβερνήσεις και παραµένει αναπάντητο εδώ και πολλά χρόνια.

ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ; Επειδή η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα (και σε αντίθεση µε όσα ισχυρίζεται η παραδοσιακή αριστερή ιδεοληψία...) δεν είναι το σπορ των ισχυρών και των πλουσίων αλλά ένα ευρύτατο λαϊκό φαινόµενο.

ΘΕΛΕΤΕ ΕΝΑΝ αριθµό; Το 2009 και σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, το 60% των Ελλήνων δεν πλήρωσε ούτε ένα (αριθµός: 1...) ευρώ φόρο εισοδήµατος. Ούτε ένα!

Η ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ είναι ότι τόσα φτωχαδάκια έχει η χώρα – αριθµό, όµως, τον οποίο κανένα άλλο στοιχείο δεν επιβεβαιώνει... Φτωχοί ασφαλώς υπάρχουν αλλά πολύ λιγότεροι.

Η ΑΛΛΗ ΕΞΗΓΗΣΗ είναι ότι έξι στους δέκα Έλληνες δεν πληρώνουν φόρο επειδή έχουν την ευχέρεια να µην τον πληρώσουν. Κι αυτό επειδή τη φοροδιαφυγή την επιτρέπει (όταν δεν την οργανώνει...) η ίδια η Πολιτεία.

ΔΙΟΤΙ ΑΚΟΜΗ κι αν δεχτούµε ότι το υπόλοιπο 40% είναι βράχοι φορολογικής ειλικρίνειας (υπόθεση µάλλον επισφαλής...), το βέβαιο είναι το µεγαλύτερο ποσοστό του 60% των Ελλήνων κοροϊδεύει την κοινωνία.

ΣΎΜΦΩΝΑ με τα ίδια στοιχεία, ας πούµε, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες (από τους δικηγόρους έως τους υδραυλικούς...) δήλωσαν µέσο ετήσιο εισόδηµα λίγο πάνω από τα 10.000 ευρώ. Μας είπαν, δηλαδή, ότι ζουν περίπου µε 870 ευρώ τον µήνα – µεταξύ µας, σκέφτοµαι τι γέλια πρέπει να κάνουν όταν συµπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση...

ΣΤΗΝ ΎΓΕΙΑ των κορόιδων, λοιπόν! ΔΙΟΤΙ ΎΠΟΘΕΤΩ ότι όλοι αυτοί αποτελούν την κοινωνική ραχοκοκαλιά του 60% που δεν πλήρωσε καθόλου φόρους.

Συνεπικουρούµενοι προφανώς και από άλλες επαγγελµατικές κατηγορίες (από τους εφοπλιστές έως τους αγρότες...) που εξαιρούνται της φορολόγησης επισήµως και µε τον νόµο. ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΩ επίσης ότι την ίδια στιγµή, οι ίδιοι τζαµπατζήδες δηλώνουν αγανακτισµένοι από την κατάντια του τόπου, φωνάζουν «πού πήγαν τα λεφτά;» και «φέρτε πίσω τα κλεµµένα!», ενδεχοµένως απορούν «γιατί δεν πήγε κανένας φυλακή».

ΞΕΡΕΤΕ, ΟΜΩΣ, ποιο είναι το κοινωνικό αποτέλεσµα; Ότι η φορολογική λούφα των πολλών, οδηγεί στη φορολογική υπερφόρτωση των ολίγων. Στη συνεχή επιβάρυνση του υπόλοιπου 40%, το οποίο δεν είναι απαραιτήτως οι πλουσιότεροι αλλά απλώς εκείνοι που δεν µπορούν να κρύψουν τα εισοδήµατά τους.

ΚΑΙ ΕΔΩ προκύπτει το πολιτικό ερώτηµα που δεν έχουν απαντήσει οι κυβερνήσεις. Αν η δηµοκρατία είναι το καθεστώς της πλειοψηφίας, τότε πώς µπορείς να αντιµετωπίσεις τη φοροδιαφυγή στην επικράτεια των φοροφυγάδων;

Σχόλια