Ένα καλοκαίρι που δεν λέει να ξεκινήσει είναι το φετινό

Θερμικές καταιγίδες στην Ελλάδα

Γιάννης Eλαφρός, εφ. Καθημερινή, 7/7/2010

Ένα καλοκαίρι που δεν λέει να ξεκινήσει είναι το φετινό, με τον καιρό να παρακολουθεί την κοινωνική διάθεση και να αιφνιδιάζει διαρκώς με βροχές, καταιγίδες και μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασιών, από τις σχετικά ζεστές μέρες σε ψυχρές ανατροπές. Ταυτόχρονα, ο πρώτος μήνας του φετινού καλοκαιριού ήταν αρκετά υγρός, με αξιοσημείωτα μεγέθη βροχοπτώσεων. Και η συνέχεια αναμένεται ανάλογη τις αμέσως επόμενες ημέρες. «Αναμφισβήτητα δεν είναι ένα συνηθισμένο καλοκαίρι, καθώς βιώνουμε μια παρατεταμένη αναστάτωση του καιρού», λέει στην «Κ» ο κ. Χάρης Καμπεζίδης, διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. «Τον Ιούνιο και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου, η Ελλάδα επλήγη από αρκετές θερμικές καταιγίδες. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται όταν ψυχρανθούν τα πάνω στρώματα της ατμόσφαιρας, ενώ τα πιο χαμηλά παραμένουν θερμά. Η βίαιη ανάμειξή τους προκαλεί καταιγίδες. Πρόκειται για τοπικό φαινόμενο, το οποίο εκδηλώθηκε και σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, αλλά προδίδει μια γενικευμένη αστάθεια».

Έντονα φαινόμενα

Πραγματικά, ο Ιούνιος μας «φιλοδώρησε» με αρκετά έντονα φαινόμενα. «Μέχρι και 2.000 ηλεκτρικές εκκενώσεις εκδηλώθηκαν στη βραδιά των κεραυνών, που ξεκίνησε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 27ης Ιουνίου. Πρόκειται για γεγονός που εκφράζει μεγάλη αστάθεια», σημειώνει ο κ. Μιχάλης Πετράκης, διευθυντής του Αστεροσκοπείου. «Ζούμε μια γενική αναστάτωση του καιρού, συνέπεια των κλιματικών αλλαγών. Δεν αποκλείεται να έχουμε συχνότερα εκδήλωση παρόμοιων φαινομένων. Μέχρι να βρει ο καιρός μια νέα ισορροπία, η αστάθεια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό», σημειώνει ο κ. Καμπεζίδης.

Ένας τόσο «αναποφάσιστος» Ιούνιος είναι ένα σπάνιο φαινόμενο για την Αθήνα, όπου συνήθως ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού δίνει το σύνθημα για την επέλαση της ζέστης και της ξηρασίας. Αντίθετα, φέτος, υπήρχαν αρκετές τοπικές καταιγίδες (όπως το περασμένο Σάββατο 3 Ιουλίου) και επιμονή της ψύχρας. Ο σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Θησείο κατέγραψε τον Ιούνιο 12,2 χιλιοστά βροχόπτωσης, ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, αν και δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό, καθώς οι καταιγίδες ήταν τοπικές. Αν και στο παρελθόν είχαμε χρονιές με πολύ μεγαλύτερες βροχοπτώσεις (1994 22 χιλιοστά, το 1985 39,7 χιλιοστά και το 1901... 119,6!), ο φετινός Ιούνιος ήταν αναμφισβήτητα υγρός.

«Ο καιρός είναι χαοτικό φαινόμενο, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα από μία χρονιά. Αυτό που έχει σημασία είναι η συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων», τονίζει ο κ. Πετράκης. «Ίσως πιο ανησυχητικό για την παγκόσμια ισορροπία του κλίματος είναι το γεγονός ότι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται στο Βέλγιο και στην Κεντρική Ευρώπη», συμπληρώνει. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν παρουσιαστεί επίσης στην Κεντρική και τη Νότια Ρωσία. «Και τι αφορά εμάς;», θα ρωτήσει κάποιος. Κι όμως, τα καιρικά φαινόμενα λειτουργούν σαν ντόμινο...

Σχόλια