Παράδοση κατά βούληση!

Το θέμα του πολυτονικού ή του μονοτονικού τονισμού της ελληνικής γλώσσας έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Για κάποιους ανιστόρητους όμως (που μάλλον στην Ελλάδα ενδημούν πολλοί από δαύτους) καλό είναι να επαναλαμβάνονται απόψεις σαν αυτές του Γιάννη Χάρη: "Παράδοση κατά βούληση", εφ. Τα Νέα, 4/3/2006...

(Ἂς γράψουμε καὶ μιὰ πρόταση σὲ πολυτονικό, γιὰ νὰ δοῦμε πόσοι μποροῦν νὰ τὴ διαβάσουν στὸν ὑπολογιστή τους-unicode σύστημα)

Σχόλια

Ο χρήστης invent... είπε…
Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι άχρηστο το πολυτονικό. Π.χ. λες

Βοηθού ασυρματιστή

και ανάλογα με το αν στο "ασυρματστή" βάλεις περισπωμένη ή οξεία, μετατέπεται σε γενική προσδιοριστική ή κτητική (έτσι τα λεν αυτά;...) .

Σε κάθε περίπτωση είναι πιο ωραία τα πολυτονικά κείμενα. Και φυσικά είναι καλό να διδάσκονται στα παιδιά οι πολυτονικοί κανόνες στα πλαίσια της αρτιότερης εκμάθησης των αρχαίων ελληνικών. (Πιθανόν βέβαια πρέπει να αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας τους...) Διαφωνείς, ως φιλόλογος;

Αλήθεια, πώς γράφεις πολυτονικά στο word; Υπάρχει καμια γραμματοσειρά που μπορείς να μου στείλεις;
Ο χρήστης Σπυρίδων Βλιώρας είπε…
Άκου βοηθός ασυρματιστή! Και στις δύο περιπτώσεις [γενική αντικειμενική & κάτι άλλο (πρέπει να σχηματιστεί πρόταση, για να πούμε τι)] περισπωμένη θέλει.

Το θέμα είναι φυσικά αυτό που λες: Το πολυτονικό χρησιμοποιείται για την εκμάθηση των παλαιότερων μορφών της ελληνικής γλώσσας, όχι της νέας ελληνικής.

Πολυτονικά στα Windows γενικά (σε όλα τα προγράμματα) γράφεις, αφού κάνεις πρώτα δύο κινήσεις (Υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αλλά απαιτούν χωριστό πρόγραμμα-Εκεί βέβαια τα πράγματα είναι πιο παραμετροποιήσιμα):
1)http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;el;750106

2)http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;el;GR750052

http://www.liddell-scott-jones.gr/greekkb.jpg


Δες και http://www.vlioras.gr->Φιλολογικά->Πολυτονικά...
Ο χρήστης invent... είπε…
Sorry δικό μου το λάθος ήθελα να πω

Βοηθό ασυρματιστή

Σ'αυτήν την περίπτωση, αν βάλεις οξεία στο ασυρματιστή εννοείς τη λέξη σαν προσδιορισμό στο βοηθό (αιτιατική) ενώ αν βάλεις περισπωμένη εννοείς τον βοηθό τού ασυρματιστή (γενική). Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κι άλλα τέτοια παραδείγματα (έχω συναντήσει αλλά δεν τα θυμάμαι)- πιστεύω ότι σε πολλές περιπτώσεις στον γραπτό λόγο το πολυτονικό είναι χρήσιμο...