Κάνουν πλάκα οι αγορές;

ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, όπως και στα περισσότερα ζητήµατα της ευρύτερης πολιτικής, το πρόβληµα δεν είναι ποτέ η απάντηση. Είναι το ερώτηµα. Αν δεν θέσεις το σωστό ερώτηµα, αποκλείεται να πάρεις τη σωστή απάντηση.

ΠΑΡΤΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ τις αγορές. Ποτέ δεν θα καταλάβεις τι σου λένε, αν δεν συνειδητοποιήσεις σε τι ακριβώς απαντούν. ∆ιότι, εξ όσων θα έπρεπε να έχουµε αντιληφθεί τους τελευταίους δεκαέξι µήνες, οι αγορές µόνο τις δικές µας απορίες δεν ενδιαφέρονται να λύσουν.

ΔΙΟΤΙ ΤΙ ΛΕΜΕ εδώ και δεκαέξι µήνες; Ότι οι αγορές µάς έχουν στήσει στον τοίχο είτε επειδή είναι κερδοσκόποι είτε επειδή τα έκαναν θάλασσα οι προηγούµενες κυβερνήσεις – άρα, αν η σηµερινή κυβέρνηση τα κάνει σωστά, οι ίδιες αγορές θα µας ανοίξουν την αγκαλιά τους.

ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΑ! Η θεωρία των κερδοσκόπων καταρρίφθηκε επισήµως µε ειδική έρευνα που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή: τα spreads ανέβηκαν αποκλειστικά από τις δικές µας ανοησίες.

ΣΕ ΠΑΡΑΠΛΗΣΙΟ συµπέρασµα κατέληξε και ειδική εξεταστική επιτροπή της γαλλικής Βουλής υπό τον σοσιαλιστή Ανρί Εµανιελί, σύµφωνα µε την οποία δεν προκύπτουν στοιχεία κάποιου «οργανωµένου παιχνιδιού» µεταξύ οίκων αξιολόγησης και µεγάλων hedge funds.

ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ αβάσιµη είναι η θεωρία ότι οι αγορές µάς τιµωρούν επειδή υπήρξαµε «κακά παιδιά». Μεταξύ µας, ούτε που τους νοιάζει. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να τοποθετήσουν αποδοτικά τα χρήµατά τους, ακόµη κι αν τα δανείσουν στα χειρότερα παιδιά του κόσµου.

ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ, οι αγορές δεν αποφασίζουν µε γνώµονα το χθες αλλά µε κριτήριο το αύριο. ∆εν τους νοιάζει το παρελθόν αλλά οι προοπτικές.

ΚΑΙ ΤΙ προοπτικές έχει µια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση, που πρέπει να εξυπηρετήσει ένα χρέος µεγαλύτερο από το 150% του ΑΕΠ και έχει δανειακές ανάγκες της τάξης του 30-50% του ΑΕΠ για µία διετία; Υπάρχει κανείς σοβαρός άνθρωπος που θα πάρει σοβαρά αυτήν τη χώρα; Αµα βρείτε, να µου τον δείξετε...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η φωτογραφία που βλέπουν οι αγορές. ∆εν τους ενδιαφέρει ούτε αν είναι «κοπρίτες» οι δηµόσιοι υπάλληλοι, ούτε αν είναι «λαµόγια» οι πολιτικοί, ούτε πόσα µάζεψε η περαίωση, ούτε αν θα γίνουν µετατάξεις στα µέσα µαζικής µεταφοράς, ούτε πόσα φαρµακεία θα ανοίγουν το Σάββατο. ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ που βλέπουν οι αγορές, στο θεµελιώδες ερώτηµα της προοπτικής, η χώρα µας δεν δίνει καµία πειστική απάντηση. Γι’ αυτό ακριβώς προεξοφλούν τη χρεοκοπία της.

ΔΙΟΤΙ Η ΑΛΛΗ ερµηνεία είναι ότι οι αγορές κάνουν πλάκα.

Αλλά, πιστέψτε µε, το χρήµα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να το ρίχνουν στην πλάκα.

Ι. Κ. Πρετεντέρης, εφ. Τα Νέα, 12/1/2011

Σχόλια