Φοροδιαφεύγει το 60% των επιχειρήσεων

  • Και μετά λέμε τι μας φταίει κι αν πρέπει να μειώσουμε κι άλλο τους μισθούς μας...

Φοροδιαφεύγει το 60% των επιχειρήσεων

Τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας καταγράφονται στα νησιά όπου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σε όλες τις τουριστικές περιοχές διαμορφώθηκε στο 57,1%

Στους δημοφιλείς προορισμούς όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, το ποσοστό παραβατικότητας εκτοξεύεται ακόμη και στο 100%. Στη Σαντορίνη έφτασε το 83%, στα Χανιά 86,7%, στη
Στους δημοφιλείς προορισμούς όπως Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο, το ποσοστό παραβατικότητας εκτοξεύεται ακόμη και στο 100%. Στη Σαντορίνη έφτασε το 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% και στην Κέρκυρα 75%
Όργιο φοροδιαφυγής στα νησιά και τα τουριστικά θέρετρα εντοπίζει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Η θερινή εξόρμηση του ΣΔΟΕ σε τουριστικούς προορισμούς δείχνει ότι το «πάρτι» της φοροδιαφυγής καλά κρατεί με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας να καταγράφονται στα νησιά όπου σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν.
Το ποσοστό της παραβατικότητας σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς κυμαίνεται από 83% έως και 100%. Οι καταστηματάρχες αποφεύγουν συστηματικά να κόψουν αποδείξεις «κλέβοντας» έτσι από το Δημόσιο σημαντικά ποσά ΦΠΑ.
Μέσα σε 17 ημέρες και συγκεκριμένα από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν 1.410 φορολογικούς ελέγχους και «συνέλαβαν» 805 παραβάτες που είχαν διαπράξει 22.435 φορολογικές παραβάσεις, δηλαδή κάθε καταστηματάρχης είχε υποπέσει σε 28 φοροπαραβάσεις.
Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας σε όλες τις τουριστικές περιοχές διαμορφώθηκε στο 57,1%. Ειδικά στους δημοφιλείς προορισμούς όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Κω, Κέρκυρα, Λευκάδα, Ζάκυνθο το ποσοστό παραβατικότητας εκτοξεύεται ακόμη και στο 100%. Συγκεκριμένα στην Κω το ΣΔΟΕ έλεγξε 42 επιχειρήσεις και βρήκε 1.103 παραβάσεις και στις 42 επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και στο Ρέθυμνο και στη Λευκάδα.
Οι περισσότερες παραβάσεις βεβαιώθηκαν στην Εύβοια όπου ελέγχθηκαν 81 επιχειρήσεις με τις 44 από αυτές (ποσοστό παραβατικότητας 54,3%) να έχουν διαπράξει 12.829 φορολογικές παραβάσεις.
Μεγάλα ποσοστά παραβατικότητας εντοπίστηκαν στη Σαντορίνη 83%, στα Χανιά 86,7%, στη Νάξο 72,7%, στο Ηράκλειο 77,8% και στην Κέρκυρα 75%.
Οι περισσότερες παραβάσεις αφορούν στη μη έκδοση αποδείξεων, μη τήρηση, ανακριβή ή ελλιπή τήρηση των πρόσθετων βιβλίων, υποτιμολόγηση των εσόδων από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του οργανωμένου τουρισμού.
Η... απόβαση
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που έχουν κάνει? απόβαση στα νησιά επισκέπτονται μπαρ, κέντρα διασκέδασης, εστιατόρια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, καταστήματα τουριστικών ειδών.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. για τη θερινή περίοδο του τρέχοντος έτους έχει προγραμματίσει και διενεργεί στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις κάθε μορφής και οικονομικού μεγέθους, σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση και αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.
Στόχος των ελέγχων αυτών, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δημιουργία κλίματος πρόληψης.
Το επόμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο αναμένεται περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και σε άλλες περιοχές.
Οι ράμπο του ΣΔΟΕ επιβάλλουν επιτόπου πρόστιμα στις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες που «συλλαμβάνονται» να μην κόβουν τιμολόγια και αποδείξεις.
Μαρία Βουργάνα, εφ. Έθνος, 27/7/2012

Σχόλια