Κι όμως, ακόμη κι αν δεν έχουμε «σκληρό» νόμισμα στα χέρια μας θα μπορούμε να τραφούμε.
Παρά τη γενικότερη οικονομική κρίση και δυσπραγία σχεδόν σταθερή παραμένει η αυτάρκεια των αγροτικών – διατροφικών προϊόντων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2011, σε σχέση με τη προηγούμενη δημοσίευση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το έτος 2010. Αύξηση στο επίπεδο αυτάρκειας της χώρας καταγράφεται σε ζωικά προϊόντα και αλιεύματα.
Σε ένα σύνολο 41 βασικών αγροτικών – διατροφικών προϊόντων που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, το ποσοστό αυτάρκειας του έτους 2011 μειώθηκε κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, ανερχόμενη στο επίπεδο του 91,5% περίπου.
Η έρευνα που είναι περιοδική κατατείνει στο συμπέρασμα ότι δεν είμαστε για… πέταμα, όπως συχνότατα ακούγεται τελευταία εντός και εκτός συνόρων.
Μπορεί να μην πουλάμε ή να πουλάμε φθηνά, αλλά παράγουμε… Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει η απαξίωση της ελληνικής αγροτικής παραγωγής και η τρομοκρατία ότι δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες από μόνοι μας. Ότι είμαστε ένας νωθρός και παρασιτικός λαός…
Αντιθέτως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορούμε να πάμε σε υπεραυτάρκεια, να παράξουμε νέο πλούτο, να στηρίξουμε τη χώρα, εφόσον επιτρέψουν τον έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο να παράξει. Όχι (απαραίτητα) με επιδοτήσεις αλλά με ένα φιλικό περιβάλλον για τον παραγωγό. Με φθηνά καλλιεργητικά εφόδια για τον αγρότη. Με φθηνότερους σπόρους και λιπάσματα. Με οργάνωση (ορθότερα αυτοοργάνωση), για να καρπωθεί την υπεραξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ο έλληνα αγρότης.
Λάζαρος Μάμαλης, εφ. Έρευνα, 7/8/2012
Σχόλια